Masseren zonder Handen © (3-daagse workshop)

Ontlastend voor je handen

In de driedaagse workshop Masseren zonder Handen leer je een complete lichaamsmassage met een redelijk stevige aanpak, zonder dat je als masseur veel kracht hoeft te zetten. Daarmee spaar je als masseur je handen. Veel masseurs met pijn in handen, polsen, rug en/of nek hebben baat bij deze cursus. Ook zijn er al diverse voorbeelden van masseurs met artrose of artritis die hun praktijk konden voortzetten dankzij de technieken van Masseren zonder Handen. Bekijk dit filmpje om een indruk te krijgen van de toegepaste technieken, in dit geval op de benen.

Aandacht voor werkhouding

In de workshop is er veel aandacht voor je werkhouding. Je werkt vanuit de Tai-Chi basishouding en je gebruikt vooral je gewicht om kracht te zetten.

Onderarm en elleboog

De massage wordt grotendeels gegeven met de onderarm (forearm) gecombineerd met diepe massage met de elleboog. Het masseren met de onderarm geeft een vol en compleet gevoel, terwijl massage met de elleboog vast zittende spieren bewerkt.

Masseren zonder Handen, techniek op het been
Masseren zonder Handen©- met de onderarm

Onhandig

De technieken zijn voor veel masseurs erg nieuw en anders zijn dan hun gebruikelijke technieken. Regelmatig werd daarom de wens geuit om goed te kunnen oefenen tijdens de cursus en dus onder begeleiding. Daarom bestaat de cursus uit drie dagen, waarvan je eventueel alleen de eerste twee kan volgen. Op de eerste dag leer je werken vanuit een goede basishouding die ook goed van pas komt bij het geven van je gebruikelijke massages. Verder leren je het “gereedschap” voor deze massagevorm gebruiken (onderarm, ulna, elleboog, bovenarm, wuivende hand). Je werkt op de eerste dag op rug, nek en schouders. Je zult merken dat je deze dag nog veel “vanuit je hoofd” werkt en nog niet echt aan voelen toekomt.

Masseren zonder Handen, waarbij een cursist met de elleboog masseert
Masseren zonder Handen©- met de elleboog

Voelen met onderarm en elleboog

Op de tweede dag herhaal je alles van de eerste dag en leer je nieuwe technieken voor de benen. De nadruk ligt al veel meer op het beter leren voelen met “het gereedschap”. Je masseert op verschillende medecursisten en je leert hoe je de massage tot een vloeiend geheel kunt maken.

Complete massage

Op de derde dag leer je technieken op de armen en romp. We herhalen alle technieken uit de twee voorgaande dagen. En je wordt door mij geobserveerd terwijl je een langere massage geeft, zodat ik je gerichte feedback kan geven. Na deze derde dag ben je in staat om een volledige Massage zonder Handen van circa 50 minuten te geven. Maar natuurlijk ben je ook in staat om deze prachtige technieken in je dagdagelijkse massages in te bouwen.

Interview over Masseren zonder Handen

Massage Magazine interviewde mij een paar jaar geleden over deze massagevorm. Klik op de link om het interview met foto’s te lezen.

Combinatie met workshop Van Keurslijf naar Masseurslijf©

De workshop van Masseren zonder Handen © is uitstekend te combineren met de workshop Van Keurslijf naar Masseurslijf ©

De workshops vullen elkaar prachtig aan. In de workshop Van Keurslijf naar Masseurslijf leer je veel over je werkhouding en hoe jij daar in jouw situatie anders mee om kunt gaan. En daarna kan je tijdens Masseren zonder Handen je werkhouding verder aanscherpen, terwijl je ondertussen nieuwe technieken leert met onderarm en elleboog. Dan ben je weer helemaal up tot date en klaar om blessures te voorkomen of te verminderen.

De cursusagenda zit zo in elkaar dat je de workshops achter elkaar kunt volgen op dezelfde locatie. Tussen twee cursusdagen zit één tot drie weken oefentijd, zodat je het geleerde in praktijk kan brengen.

Let op: Om voor accreditatie in aanmerking te komen, moeten deelnemers tussen de workshopdagen door ten minste 2x drie massages van circa 1 uur laten aftekenen.

Praktische informatie

Data: zie cursusagenda
Kosten: de driedaagse workshopkost € 365 p.p. (excl. btw).
Privé-les: Wil je meer individuele aandacht? Of kan je niet op een van de cursusdata? Bel of mail dan voor een privé-cursus (met 1 of 2 masseurs) in mijn praktijk in Deventer.
Aanmelden: Stuur een e-mail of bel met 06 232 777 62. Door je op te geven voor een workshop, ga je accoord met de Algemene Voorwaarden van Rustpunt Massages.
Accreditatie: Masseren zonder Handen is geaccrediteerd door BATC en NGS. Om voor accreditatie in aanmerking te komen, moeten deelnemers tussen de workshopdagen door ten minste 2x drie massages van circa 1 uur laten aftekenen.

Ook te boeken als in company training

Reacties van cursisten

Karen: Deze technieken zijn zo vernieuwend, dat ik me niet alleen figuurlijk on-handig voel, maar ook letterlijk. Leuk om zoveel nieuws te leren.

Sacha: Het was net alsof ik mijn werkhouding hier uit elkaar haal en met jou weer stap voor stap opbouw.

Masseren zonder Handen©
Masseren zonder Handen©

Klaas: Ik pas Masseren zonder Handen© nadrukkelijk toe en ik geloof dat het mijn manier van masseren meer “diepgang” heeft gegeven. Ik vind het ook heel prettig om te doen en het maakt het massage contact met de klant completer. Ik krijg en heb steeds vaker speciale gevallen op de tafel, zoals vrouwen met fybromyalgie en ook met lichamelijke en geestelijke geweldervaringen. Soms lijkt het wel therapeutisch en ze komen terug. Masseren vind ik nog steeds heerlijk om te doen.

Wilma: Door reuma zag ik de toekomst van mijn massagepraktijk steeds somberder in. Cliënten moesten steeds vaker afgezegd worden vanwege pijn in mijn handen. De cursus Masseren zonder Handen heeft er voor gezorgd dat ik weer op mijn oude niveau terug aan het komen ben. Mijn praktijk heeft weer een echte toekomst. Koert, mijn dank is niet in woorden te omschrijven!

Axel: De beste cursus sinds lange tijd.

Liat: Ik ben al lang masseur en heb veel cursussen gevolgd. Maar deze is echt vernieuwend.

Karin: Ik vond de cursus zeer leerzaam pas de technieken regelmatig toe. Ik ervaar het als een welkome afwisseling in de massage. En het wordt ook goed ontvangen door de gemasseerde.
en het belangrijkst voor mij: Géén oververmoeide handen !!!

Willem Stevens – Sanadome: De in-company training Masseren zonder Handen heeft veel succes. Een van de eerste cliënten was er helemaal weg van en zegt vaak terug te komen.

Angelique: Dank je wel voor een bijzonder waardevolle, leerzame, mooie dag! Je bent GOED!!! De kennisoverdracht…de zorgvuldige aandacht…het neerzetten van een veilige, liefdevolle sfeer…de rust in de veelheid van technieken…Whow. Ik ga oefenen! Deze massagevorm voelt voor mij als heel natuurlijk, lekker en vol.

Theo: Eindelijk een massageworkshop op niveau!